GLIS 2019 pag8 ideeen


Misho - off grid eco parc catalan - offgrid ecoparc catalan - ecopark - off grid - country club catalan - laduf -  safadore - potager petite patate - nomoho - artina - modeisho - meontheweb - soleil - motorhome – camping car - tiny house - camper -  ecodorp – natuur – boomkwekerij - gezond leefmilieu -  betere toekomst – groententuin – moestuin - modern lifestyle - goedkope leefstijl - natuurvrienden - country club catalan - tina misho - zuid frankrijk -  mobiel wonen - alternatief wonen - habitat leger -  eco village – ecolieu - nature – plantation d’arbres - mode de vie moderne -  environnement sain – meilleur futur – potager - mode de vie pas cher - amis de la nature - sud de la france - vivre alternativement - martine van ishoven – tina misho - cochons vietnemiens - poules - brebis - parc écologique

nos partenaires    -    onze partners

des associations  avec

une vision moderne

info >>>

verenigingen met 

een moderne visie

info >>>

1152299766u09F63[2]
balancelle-de-jardin-en-bois-blanche-l-184-cm-1000-0-6-139570_2
co.baguettes.images
samen.download (1)
ab
bij tante yvette en onc paul.kl
co.download (1)
samen.seniorenrug
tiny house wit
cocktail.Afkoelen-in-je-spa-300x291
000.bbq.feest.BBQ verjaardag johan.2
moestuin.Mevrouw-Scholtens-in-de-tuin-klein
tuin sport
geraniums.ts
co.croissant-700x460
samen.lenen-65-plus
garden-party-364591_960_720
tuin petanquea
IMGA0556
samen.renovatie-seniorenserv-b2
malinois-with-ball-662719_960_720
samen.hqdefault
Cocktail_weinberg_wismar6
samen.index.html_q=files%2Fimagecache%2Fnode-page%2F13_23
000.bloemen.geraniumklein.IMGA0005c
moestuing
cocktails_titel_02-750x500
samne.HSN_07_35351_4_3_64799
y
cocktail.pexels-photo-338713
2013.juli.tonin mange a table.77kb.20130718_195237
IDEEEN  &

VOORSTELLEN,VRAGEN  &

ANTWOORDEN,


+ UW

REACTIES  :


Hier verzamelen allerlei

nuttige informatie.

Stuur uw vragen suggesties

per mail naar

infoglis@misho.be


Is mijn tuin aangelegd ?

>>> Elkeen richt zijn eigen tuin naar eigen goeddunken in  (weliswaar rekening houdend met het intern reglement).  Mogen dieren meekomen ?

>>> Ja natuurkijk. Wie dieren houdt zorgt voor omheining zodat ze niet bij de anderen komen.  Zitten we allemaal op elkaar gepropt zoals op een camping ?

>>> Nee !   De tuinen crowdfunding lange termijn zijn ongeveer 270 m2 en  de motorhometuintjes zijn ± 150 m2.  

 

 


 

Moet ik daar werken ?

Nee dat moet u absoluut niet.  We verwachten enkel dat u uw eigen tuin netjes houdt.

Wie 5u/week een taak op zich wil nemen zoals bvb gras maaien, onkruid wieden, bomen en heesters snoeien, tuinhok opkuisen, kippenhok onderhouden, buitenkeuken onderhouden, die betaalt minder huur.Wat als ik een goede klusjesman ben maar mijn vrouw geen bepaalde vaardigheid heeft ?

>>> Eerst en vooral : niemand is verplicht om iets te doen. Maar als zij dat wil kan zij vast wel de groentetuin besproeien, de parkiet van Mies vers water geven als zij naar falilie is of ze kan misschien goed naaien en iemand helpen om nieuwe gordijnen voor de camperte maken ... Jean françois :

Hoe zit het met TV kijken daar ?

Tina : "Met mijn gsm als mobiele hotspot heb ik internet op mijn computer en op mijn tablet. De computer verbindt ik met hdmi-kabel met de TV.  Ik kijk nu zowel op mijn computer als op mijn tablet en op mijn TV en heb  veel meer zenders dan bvb met de parabool en canalsat. 

En natuurlijk kijk ik ook een paar uren op de franse televisie. Die hebben zowat 25 kanalen die ge gewoon met een draangbaar antenneke zonder problemen opvangt.   

Als ik de hele avond via internet TV kijk verbuik ik ongeveer 3 giga per dag maar in de winter zit ik soms wel eens een hele dag op youtube en tv en das dan wel tot 10 giga per dag.

Met het abonnement van 20 € met 150 giga kom ik ruimschoots toe.  Het abonnement geeft mij bovendien zonder extra kosten recht op telefoneren naar belgische vaste nummers."  Remi :

Mag er bvb een garage gebouwd worden ?

Neen. Grondstukken zijn ofwel in landbouwzone ofwel in 'loisir-zone' gelegen en op geen van beide mag je bouwen.  Ook geen grote betonnen vloeren leggen en meestal geen gemetste muren bouwen.  

Maar er zijn uiteraard vele oplossingen zoals bvb tegels die in zand gelegd worden of de nu veel gebruikte metalen grillen die vol keien gegooid worden zoals u enkele voorbeelden op de fotos hiernaast ziet. (NB : de keien rapen we gratis want bijna alle terreinen hier zijn ex-wijnplantages en het ligt er vol van.Kalinka : 

Kan ik een stacaravan plaatsen ?

Nee.

Denk eens aan een 'tiny house'.  In te richten in een container die je op een oplegger plaatst of in een oplegger of een totaal nieuwe konstruktie op een chassis.  Stacaravans zijn officieel verboden en alhoewel hier en daar nog getolereerd kan de gemeente op elk moment de verwijdering eisen...  Met een tiny house of een motorhome ben je wel echt safe en ben je vooral ook 100% mobiel !

PS: een stacaravan heeft wielen die enkel geschikt zijn om hem op of af een transportmiddel te rollen. Hij valt daardoor niet onder de norm 'mobiele woning'. Michel : Is er elektriciteit ?

We voorzien een gemeenschappelijke zonnecentrale. Bij een installatie op zonne-energie is de grootste kost de batterijen voor de opslag van de energie.  We gaan daarom een installatie voor direkte produktie plaatsen.  Als er zon is levert die dus energie.  En zon is er hier overdag heeeel veeel... zelfs in de winter  : 300 dagen per jaar !!!  Een direkte  installatie moet voldoende zijn om koelkasten en vriezers overdag te bevoorraden, voor de waterpomp, voor TV's, radios, computers, even de microgolf gebruiken of een koffietje zetten.

Batterijen plaatst elk voor zich zelf. 

's Avonds en 's morgens, op afgesproken tijden en ook bij slecht weer zetten we de elektrogeen groep om bvb wasmachines te draaien en batterijen op te laden. Water

Met een waterput gaat bij elke draai aan de kraan de drukbooster aan. Om dat te vermijden zetten we in elke tuin een waterreservoir van 1000 l Die vul je eens per week of zo bij als de groep aan staat. Handen wassen, bloemekes gieten enz vergt dan niet telkens ectriciteitsverbuik. 

>>> Als we op een plaats zitten waar je op enkele meters al water hebt dan ligt het wellicht voor de hand om op elk perceel een ouderwetse handpomp te zetten ? Das ook nog best gezellig.-Madeleine :  Ik ga ook af en toe een vliegreisje maken en waar ik nu sta is er bij mijn thuiskomst elke keer ingebroken. Hebben jullie daaraan gedacht ?

Dat probleem zul je in Glis niet hebben ! We voorzien een concierge en regelen dat het terrein nooit alleen gelaten wordt.Dieter  vraagt : Hoe zit het met de

auto ?

In Frankrijk betaal je geen wegentaks. Dus niet twijfelen om zo rap mogelijk je auto hier in te schrijven. Monique : Mogen de bewoners hun caravan, tiny house of een tent er naast verhuren om een centje bij te verdienen ?

En als familie op bezoek komt mogen die hun motorhome bij op het grondstuk zetten ? En wat dan met het verbuik van electro en water enzo ? 

>>>  Als de bewoner er zelf niet is dan maakt het qua verbuik geen verschil als er een ander verblijft. Bijkomende caravans, tenten, motorhomes of wat dan ook zijn beperkt door de franse wetgeving. Dat staat gedetailleerd uitgelegd in het interne reglement.Tinne : Ik kan geen frans ... 

>>> Dan organiseren we toch franse lessen !  En ondertussen helpen degenen die wel al frans kunnen als je ergens een probleem mee hebt.Zijn er kringloopwinkels in Frankrijk ?

>>> Het noemt hier Emmaus of Troc. En in Pollestres vlak naast Perpignan is er een hele grote.  Emmaus is opgericht door Abbe Pierre die prins Laurent trouwde.  Je koopt er werkelijk alles voor een prikje.  Meubels, kleren, huishoudgerief, speelgoed, bouwmaterialen ... alles. Wat heb je daar van verwarming nodig ?

>>> Van half oktober tot half april heb je 's morgens en 's avonds even wat verwarming nodig.  Als je een koukleum bent dan zul je ze december, januari en februari geregeld ook overdag aanzetten.

Maar gemiddeld genomen kan je 1 op 2 dagen de hele winter door 's middags buiten op je terras eten.Tina :  We zijn vandaag 22 december 2019 en het is 20u.  Ik heb geen verwarming aan en het is nog 20 graden !   
Klimaatinfo via Wikipedia :

Perpignan heeft een typisch mediterraan klimaat. De winters zijn er zacht en de zomers zijn er warm en droog. De temperaturen in de zomer kunnen tot boven de 30 graden oplopen, maar worden vaak wel gecompenseerd met de wind uit de Pyreneeën, bekend als de tramontane die het hele jaar door over het gebied waait. De temperaturen 's nachts zijn nog steeds warm, boven de 20 graden. De temperaturen kunnen tot in november nog rond de 20 graden blijven en de daaropvolgende winter is stukken milder dan in de rest van het binnenland van Frankrijk. Wel kan de tramontane soms een onaangenaam gevoel veroorzaken. Soms kan het in de nachten van eind december tot begin februari vriezen. Perpignan kent gemiddeld geen volledige sneeuwdagen. Omdat de Middellandse Zee nog in het voorjaar geleidelijk opwarmt kunnen de lentes vochtig zijn met hier en daar wat stortbuien en windstormen, met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden in mei. Dit is soms vergeleken met binnenlandse steden als Toulouse minder warm voor de tijd van het jaar. De stad telt meer dan 300 zonnedagen per jaar. Dit is hoger dan gemiddeld vergeleken met de rest van het land. De stad Perpignan behoort dan ook tot de warmste steden van Frankrijk.Sven en Aline : Wij willen al lang naar het zuiden maar zijn bang niet genoeg kennis te hebben om al de administratieve rompslomp te regelen. Hoe doen jullie dat ?

Tina is al bijna 20 jaar ter plaatse en weet dus meestal wel waar je moet zijn en wat je moet doen. Ik ben veganiste.  Past dat wel bij jullie ?

>>> Ja natuurlijk. Normaal eet iedereen meestal bij hem thuis. Er zal vast ook wel samen gekookt worden en BBQ's gehouden worden maar ook dan kan dat zonder probleem aangepast worden aan ieders behoefte.  Jij zal dan ook veel genieten van onze moestuin.Chantal : Ik ben niet zo iemand die altijd in een groep wil zitten.  Maar ik geef toe dat ik bang ben om helemaal alleen oud te worden. Zullen de anderen mij niet asociaal vinden als ik niet voortdurend bij hen ga zitten ?

We zijn niet met elkaar getrouwd he !  Bedoeling is er voor elkaar te zijn als dat nodig is. Sommigen zullen meer bij elkaar zitten als anderen. Niets mis daarmee.Adriaan : Ik heb nog geen motorhome en ik kan niet zo direkt beslissen welk type best voor mij zou zijn. Is er ter plaatse iets beschikbaar ?

Ja, er zijn verschillende verhuurbedrijven. Er zijn ook vele particulieren die hun motorhome tijdelijk verhuren.       

Ik kom je wel aan t vliegveld of aan de trein ophalenom je er naar toe te brengen. 
In de kolom hiernaast vind je wat voorbeelden. Ook op www.leboncoin.fr ( de koopjeskrant van hier ) en op Marketplace van fb vindt u veel aanbiedingen.

Wie wil er nu zijn oude dag slijten in zo'n klassiek ouderlingentehuis waar iedereen zich dood verveelt  ?    Toen je jong was droomde je van een hovenier, een poetsvrouw en een kokkin maar als je ouder wordt besef je  dat nu net zulke bezigheden je spieren, gewrichten en je hersenen fris en gezond houden ! Misschien kan de ene nu niet zo goed meer denken en de ander is niet meer goed te been maar als velen 'iets' doen wat hem of haar nog wel goed af gaat dan draait de molen perfekt rond.Dus geen personeel in dienst betalen maar liever opteren om je centjes aan leuke dingen te besteden. 

We willen elk trouwens baas blijven in ons eigen kot !  


Een mini dorpje ... ook dat is het projekt Glis. Hans : Maar wat als mijn partner zou komen te

overlijden ? 

Dan ben je in elk geval niet moederziel alleen ! Je kan je eigen gangetje blijven gaan en je weet dat de anderen er zijn als je wat nodig hebt. Miranda : Wat als 1 van de bewoners bvb onverdraaglijk  gedrag zou gaan vertonen,  voortdurend dronken of gedrogeerd anderen zou lastig vallen ?

Dat is iets om samen te overleggen.  Als iemand een psychologisch moeilijke periode door maakt dan moet die niet verstoten worden maar op begrip kunnen rekenen.  Allemaal samen moet er steeds naar oplossingen en compromis gestreefd worden. Vraag een model van het interne reglement dan zie je hoe we het geregeld hebben.Samen is het leven veel goedkoper.

Aan de ene kant omdat we geen personeel nodig hebben want we hebben voor elke klus wel iemand ' in huis'.  

En aan de andere kant kan je als je dat wil vele kosten delen door bvb samen te gaan supermarkten of grote verpakkingen aan te kopen. Of bij elkaar leggen voor een gezamelijke maaltijd. 

Het is de bedoeling met zijn allen samen een veel leuker leven te hebben dan wat we elk apart zouden kunnen bekostigen.Mia : Ik ben bang dat ik niet tolerant genoeg ben om andermans gedrag en gewoontes te respekteren.

Als je je goed voelt in je omgeving dan komt dat eigenlijk van zelf.  

En wat is er nu makkelijker dan in de natuur wonen ?  Daar stoor je toch  niemand ? Raymond :

Ik hou niet van honden en katten.

>>>  Veel mensen en vooral als ze ouder worden houden veel van huisdieren. Dat betekent niet dat die anderen zouden moeten storen.  Dat is enkel en alleen een kwestie van regels.  De huisregels zullen bvb bepalen dat dieren niet mee aan tafel komen als we samen gaan BBQ-en.  Wie dieren heeft is verplicht zijn tuin te omheinen. 

Tina : "Ik vind mijn mini varkentjes superlief maar ik verwacht uiteraard niet dat jij die op een dag in jouw zetel wil aantreffen ..."  Bedoeling is dat we 'leven' !

Iets te doen hebben is primordiaal maar dan wel zonder dat het een corvee wordt. Ergens in een hoekje wegkwijnen van verveling dat doe je in een ouderlingentehuis maar dat staat hier niet op het programma. Er is voor ieder van ons wel ergens iets te doen wat hem pleziert. En niemand is verplicht.Mary : komt er een moestuin ?

In de individuele tuinen is er veel plaats om een eigen moestuintje aan te leggen en in het park voorzien we een gemeenschappelijke moestuin en een kippenhok enzo ...

Als we ouder worden vermindert onze weerstand. De chemische brol op groenten en fruit en de opgefokte dieren gaan dan ook een groter gevaar vormen voor ons immuunsysteem.  

Eigen gekweekte van die lekkere vlezige kippen en konijnen en eieren uit ons eigen kippehok  ...  je sla en tomaatjes vers uit de moestuin halen ...  en wie het niet uit gezondheidsoverwegingen doet, doet het uit pure gourmandise !En de gezondheidszorg in Frankrijk ?

Tja, de eerlijkheid dwingt me te vermelden dat er hier net zo veel ongenoegen heerst onder het verplegend personeel als in Belgie.  Qua kosten en betalingen maakt het verder allemaal niet veel verschil. Als je pensioengerechtigd bent in België dan blijft je belgische ziekenfonds voor als je in Belgiê bent en neem je een frans ziekenfonds voor als je in Frankrijk bent. 


 

Ronaldo :

Ik ben vorig jaar mijn vrouw verloren en voel me helemaal verloren. Ik vraag me af of leven in Glis voor mij een goede oplossing zou zijn.

Alledaagse probleempjes waarmee je nu vaak geconfronteerd wordt behoren tot het verleden … ik denk bvb aan hulp bij paperassen of met de computer, een defect aan uw auto of een zoom in je pantalon leggen …  geen nood meer want er is wel altijd iemand van ons die juist daar goed in is.Ginette :

Het bekoort me wel om in de natuur te gaan leven maar zit je daar dan niet ver van alles verwijderd ?

We gaan 'op den buiten' wonen maar eender waar in de Pyrénées Orientales ben je nooit ver weg van de beschaving, grote commerciele centra en de animatie van ontelbaar vele gezellige plaatsen als Le Barcares, Collioure, Ceret, Bourg Madame, Font Romeux ...  strand of skiën, vliegen of duiken, wandelen of fietsen, catharenkastelen bezoeken of een workshop volgen ... noem het en je vind het hier allemaal ! Verkoudheid, een griepje of een been gebroken ?

Geen zorg meer, de boodschappen worden gedaan en het eten zal gebracht worden want er zal altijd wel iemand voor je klaar staan.Marianne :

Kan ik daar eigenlijk zo wat hetzelfde eten kopen als hier in Belgie ?

>>> Carrefour, Auchan, Lidl ... je vind er op enkele uitzonderingen niet te na gesproken alles wat je gewend bent.  Er is wel geen frituur op elke hoek van de straat, pistolets kennen ze niet en een broodje americain ook niet.  Aan de andere kant zijn er dan weer zo veel andere lekkere dingen ...


Als ik u vertel dat de franse keuken tot de beste ter wereld behoort dan verklap ik u niets nieuws maar dat we hier in de streek van enkele uitzonderlijke wijnen wonen maakt het pas echt speciaal.  Een Muscat of een Banyuls als aperitief en een glaasje Collioure wijn (zowat de enige wijn die gemaakt wordt zonder enige toevoeging van suiker ) bij het eten ... zalig ! 


De restaurants aan zee zijn alom bekend voor hun geweldige visplateaus ... oesters en verse vis uiteraard in overvloed ...

Echt watertanden ga je als we een varkentje of een lammetje aan het spit gaan grillen ... heerlijk gekruid en op het houtvuur gegrild ... een streling voor de tong ! 


Tiny :

Het viel me bij mijn laatste bezoek aan Belgie op dat uit eten gaan daar veel duurder is als in Frankrijk.  Nu ga ik wel meestal naar self-service-restaurants als Flunch en Crescendo maar met zijn tweeen eten we er altijd voor 15 à 20 euro wijn inbegrepen. En dan zijn de frieten ook nog

à volonté !Walter :

En is er veel mogelijkheid voor sporten en hobbys ?

>>>  Wandelen, fietsen, paardrijden, ultralight vliegen, parapente, kayakken, duiken en snorkelen, vissen in plassen, rivieren of op zee en alle denkbare watersporten ... alles is in ruime mate ter beschikking. Er wordt ook veel aan country dansen gedaan en de Freeness fitnesszalen kosten minder dan 30 euro per maand sauna en groepssessies allemaal inbegrepen. Bovendien zijn er de absoluut unieke belevenissen zoals 280 verschillende vogelsoorten observeren langs de lagune van Leucate of wandelen langs de sentier littoral en kuieren door de beroemde straatjes van Collioure of pittoreske bergdorpjes als Prats de Mollo, Castelnou of Bourg Madame bvb. John :Ik wil graag komen maar ik heb tijd nodig om het allemaal voor te bereiden. Kan dat ?

Natuurlijk. Het zal zo wie zo tijd vergen om al de mensen ij elkaar te vinden. En dan een mooi stukje grond uitzoeken waarna er 3 maanden passeren aan formaliteiten vooraleer je het daadwerkelijk in gebruik kan nemen. Iedereen heeft dus rustig tijd om in het natte belgenlandje alles te organiseren voor de verhuis naar het paradijs.Natalie : Wat doe ik met enkele meubels en grote dingen waaraan ik erg gehecht ben maar die niet in een tiny house passen ? 

Omdat je hier 2/3 van het jaar buiten bent maak je een grote buitenkeuken. Grote koelkast en vriezer vinden daar alvast hun plaats.  We gaan zeker een grote hobbyruimte voorzien. Ieder kan er zijn eigen hoekje hebben. 

En we gaan ook een gemeenschappelijk open keuken maken. Alle keukengerei zal dus welkom zijn.Steffen : Sneeuwt het daar nooit ?

Verderop in de bergen ja, daar sneeuwt het en goed ook !  Maar niet hier in de kuststreek. Alhoewel  ... om de 20 jaar valt er opeens 50cm sneeuw ! Ik heb het dus in de 20 jaar dat ik hier ben 1 keer gezien. Het was begin maart in 2008 en ik kan u verzekeren dat we allemaal perplex stonden. Het was dan ook een complete chaos want niets of niemand is er hier natuurlijk op voorzien. De volgende dag lagen we in 't zonneke dus lang hebben we er niet van kunnen genieten.

Zo was het dus tot op heden maar misschien moeten we met de klimaatopwarming helemaal nooit meer sneeuw verwachten ? Sam : Hoe weet ik of ik wel overeen zal komen met de anderen ?

>>> Zoals al eerder ergens gezegd :  we trouwen niet met elkaar he ! Ben je een onmogelijke egoist en onverbetelijke herrieschopper, een vervelende dronkaard of een zware druggebruiker dan hoor je niet thuis in Glis. In alle andere gevallen kan je je er alleen maar goed gaan voelen.We maken overeenkomsten voor het energieverbruik.

We komen overeen dat er enkel led-verlichting wordt gebruikt, dat elektrische toestellen tot de moderne generatie moeten behoren en dat het vebruik overdag als we afhankelijk zijn van zonnepanelen beperkt wordt.  De wasmachine draai je bvb  's avonds als de groep aan staat. Uiteraard kan ieder voor zich een eigen  installatie met zonne-energie plaatsen. Het gebruiken van een eigen stroomgroepje mag natuurlijk ook maar moet wel in een geluidsisolerend hok staan zodat het niet storend is voor de buren. Kosten en voorwaarden voor bezoekers of nieuwe partners.

Aan het aantal bewoners moet perk en paal gesteld worden want het kan niet dat iemand een hele familie gaat herbergen of er 10 mensen op 1 perceel wonen. Alles is voorzien in het intern reglement.An : Ik heb zo veel spullen !

>>> Je mag dan wel niet bouwen, je kan wel een werfwagen zetten zoals op de fotos in de kolom links hiernaast.  Daarin blijft alles staan wat je als je op toer gaat niet mee neemt.

En je gaat binnen slapen en 's avonds naar tv kijken maar vergeet niet dat je het overgrote deel van de tijd buiten leeft. Je maakt een grote pergola met een buitenkeuken en je rijdt je motorhome er tegenaan. Kijk maar eens rustig naar de vele fotos ...Bert : Geen zorgen als ik maanden lang weg ben ?

>>> De meesten zullen hier permanent  wonen en hooguit af en toe op vakantie gaan.  Volk genoeg dus om alles in 't oog te houden. En er is ook nog eens een concierge.Daniel :  hoeveel belasting moeten we betalen voor de tuin ?

Niks geen belasting te betalen.

Het is een vzw en heeft een goed doel. 

Dat geeft niet alleen een goed gevoel maar opent vele deuren en levert vele voordelen op.

Verenigingen betalen in Frankrijk geen belasting.  

Als er geld over blijft gaat dat in de kassa voor het goede doel. Dat kan bvb het aanplanten van bomen zijn. En die bomen geven ons schauw en beschermen ons tegen de wind. Uiteindelijk komt elke cent toch ons zelf ten goede !Katia : Komt er een zwembad ?

Dat hangt er van af of er belangstelling voor is.  Een zwembad vraagt dagelijks onderhoud en is ook een grote kost. Tof voor kinderen om te spelen maar om eens een half uurke te gaan zwemmen dan moet het al wel heeeel groot zijn ...  en daarvoor is de zee toch vlakbij... en voor elke dag is er niets beters dan een jacuzzi in je eigen tuin ! Dicht bij zee ?

Ja maar toch ook weer niet te dicht he !  Je wilt toch niet in het midden van de toeristedrukte zitten.

En niet te ver weg want het is net in de kuststrook dat er veel minder bewolking is. Dat komt doordat het land overdag warmer is dan de zee waardoor er zeewind ontstaat die eventuele bewolking die boven land hangt weg duwt. 

Maar daar waar kort bij zee bergen zijn dan houden die weer de zeewind tegen.

Niet zo simpel he om de ideale plek te vinden ! 

Tiny : ' Ik heb heel vaak gezien dat we in Collioure bewolking hadden terwijl we St Cyprien in volle zon zagen liggen.' 


 

Pieter : Moet ik mij de vraag stellen of  ik wel genoeg ruimte ga hebben ? 

Een vraag die vaak terug komt !  En ik antwoord steevast elke keer weer : Zeker niet !  Ge gaat verstomd staan hoe weinig ge hier eigenlijk binnen in uw motorhome of tiny house zijt. 

Ik zit 'in volle winter 's middags minstens één op de 2 dagen buiten te eten ! 

Het is aan uzelf om een mooie open zitruimte te maken voor uw tiny house en geloof me daar zult ge ook de meeste tijd doorbrengen. Op de pagina 'is het wel groot genoeg'  geven we u super gezellige voorbeelden.Lucy : Is het daar echt altijd warm ?

Warm en warm is twee he ! 

Lichtjes Vriezen doet het aan de grond wel soms 's nachts in december en januari. 

In de winter kijk ik 's avonds langer tv of ik zit op internet dus ik ga later slapen en sta dan tegen 9u op. Tegen die tijd schijnt het zonnetje in mijn bed en als ik buiten stap om Misho en Tonin eten te gaan geven is een pulletje aantrekken genoeg.

Het is nu ik dit schrijf 9 januari  14u, het is 21 graden in de schaduw en ik heb net een uurtje gezond (het hele jaar een bruin kleurtje houden is voor mij heel belangrijk). Laurence :  Ik heb gehoord van mensen die lange tijd op toer gaan met hun motorhome dat ze problemen hebben met hun adres. Hoe lossen jullie dat op ? 

Er zijn 2 mogelijkhheden.


In Frankrijk kan iedereen die mobiel woont een officiëel adres nemen op het gemeentehuis. Dat noemt CCAS. Sommige gemeentes weigeren het maar je bent vrij het te vragen daar waar je het verkiest. Uitleg over CCAS  >>>


CCAS

 

Quand vous habitez dans une habitation mobile vous êtes considéré comme si vous n'avez pas de domicile fixe.  Vous pouvez demandez domiciliation adressée par mail, courrier papier ou directement auprès d'un CCAS (centre communal d’action social = à une mairie de votre choix) ou un centre intercommunal d'action sociale (CIAS). La domiciliation vous permet d'avoir un justificatif de domicile et une adresse pour recevoir du courrier. Ce dispositif vous permet également d'accéder à des droits et prestations (vous pouvez, par exemple, vous inscrire sur les listes électorales ou obtenir l'aide juridictionnelle). Lorsque votre demande de domiciliation est acceptée, vous recevez une attestation. La domiciliation est accordée pour une durée de 1 an. Cette durée est renouvelable.

Vous trouvez toutes les détails sur le site du gouvernement : https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F17317

 


Maar je kan ook een adres nemen bij :

https://www.courrier-du-voyageur.com/

 


Wonen waar je wilt

Wie wil dat nou niet? Wakker worden met zo’n fantastisch uitzicht, zonder dat de overburen bij je naar binnen gluren. De vrijheid hebben om je huis mee te nemen naar waar jij heen wilt. Voor je werk, een vakantie of gewoon om te gaan waar jij graag wilt.

Vrij zijn van de hoge druk van financiële lasten. Geen hypotheek die een groot deel van je zuur verdiende loon opslurpt. Niet thuiskomen in een te groot en ongezellig huis, nadat de kinderen de deur uit zijn. En daarvoor dan ook nog eens een vermogen aan stookkosten betalen.

Een Tiny House is geen chalet, geen caravan, geen mobiele bungalow, maar een klein verplaatsbaar huis. Een Tiny House is bovenal betaalbaar. Het wordt gebouwd als een ‘gewoon’ huis en is van alle basis-gemakken voorzien zonder overbodige opsmuk. Het woonoppervlak van een Tiny House bedraagt maximaal 35 m2. Een Tiny House is door jezelf te verplaatsen via de openbare weg, omdat de maximale breedte 2,55 meter, de hoogte 4,20 meter en het gewicht 3500kg zijn.

Tiny Houses zijn ontstaan in Amerika en Canada. Men spreekt daar van een ‘Tiny House Movement’ van mensen die bewust kiezen om kleiner te wonen. Vooral vanuit het onbevredigende gevoel een steeds groter deel van het inkomen te moeten besteden aan woonlasten. Want woningen zijn in de afgelopen 30 jaren steeds groter, luxer en duurder geworden. Hypotheken, stookkosten en onderhoud worden vrijwel onbetaalbaar.Hoe verwarmt ge een tiny house ?

De meest klassieke manier is een centrale verwarming zoals van het merk Alde. Ge kunt er ook warm water mee produceren en het systeem werkt zowel op gaz als op electriciteit.  Voor zover ik het bekeken heb zou je hier in het zuiden in de 2 wintermaanden 1 à 2 gasflessen per maand verbruiken al naargelang hoe kouelijk ge zijt he. 

Ik had er aanvankelijk voor gekozen om mijn prachtig koperen bootkachel die ik destijds voor mijn boot gekocht had te plaatsen.  Hij werkt op stookolie en het verbruik is miniem.  Momenteel heb ik een 'reversible clim' dat is een airco die in de winter warmt en in de zomer koelt. Daarmee verbruik ik ongeveer 1 KW per dag.  

Ik zie in veel tiny houses en zelf ingerichte motorhomes vaak houtkachels staan. Super gezellig is dat !Dit heb ik gelezen op de website van Ecodorp Boekel.

We vragen van elke ecodorper om twee dagen per week vrijwillig bij te dragen aan de ontwikkeling van het dorp. Dat mag als boekhouder, oppasser, bouwer, redacteur, het maakt niet uit. Want elke klus wordt hetzelfde gewaardeerd, waardoor je kunt doen waar je kwaliteiten liggen.

Het fijne van werken voor Ecodorp Boekel is dat het zo’n breed project is dat iedereen zijn kernkwaliteiten kan ontplooien binnen het ecodorp. Als je een taak hebt waarbij je je kernkwaliteiten kunt gebruiken, kost je dat geen energie, maar levert zelfs energie op!Vic : Daar moet ge wel geld voor hebben he ! 

het gaat er nu juist om om goedkoop te leven he ... zijt ge al eens gaan kijken op de pagina PRIJS ? ik heb zelf eigenlijk niets betaald voor mijn oplegger die ik dan wel zelf inricht ... voor 2 a 3.000 euro koopt ge gemakkelijk een oplegger en inrichten kunt ge zoals ik beetje bij beetje doen ... 
Zijn er in Nederland constructeurs van tiny houses ? 

Ja hoor, hier een vb :  

Je Tiny droom House laten bouwen of zelf bouwen 

Wil je een Tiny House laten bouwen of zelf bouwen of een beetje van beide. Bij ons is dit mogelijk. Wij beschikken over een hout en metaalwerkplaats, ruimte en uitgebreide kennis, die wij in de loop der jaren hebben opgebouwd. Alles onder 1 dak.

https://www.kernhout.nl/tiny-house-op-wielen/?page=tiny-house-op-wielen

Projekt GLIS is grotendeels gebaseerd op het gevaar van de klimaatveranderingen die blijkbaar veel sneller op ons gaan af komen als eerst gedacht werd ... dat mensen zich de dag van vandaag voor vele jaren in de schulden willen steken voor een huis vind ik in veel gevallen toch echt wel een beetje dom ... en het plezier te weten dat ge met een mobiel huis wanneer ge goesting hebt erop uit kunt trekken das toch geweldig he !

ENKELE GROTE VOORDELEN IN GLIS ZIJN :


- thuis oud worden

- geen trappen

- in de natuur is goed voor de  gezondheid

- geen schrik voor inbrekers want uw huisje is nooit alleen

- groot deel van het jaar gebruik je de douche in de tuin en leef je buiten !
Aarzel niet uw opmerkingen, vragen en suggesties in te sturen.

We voegen ze met veel plezier bij

 vrij zijn

in een

gezonde wereld

die u

weinig geld kost
voeg je toe op onze fb :

https://www.facebook.com/groups/588521048371742
Het laatste nieuws

>>>

Meer uitleg over het systeem om het hele jaar legaal op een terrein te mogen wonen

>>>

Offgrid Ecoparc Catalan  houdt altijd enkele plaatsen open voor vrijwilligers die een handje willen komen toesteken.  Meer info :  >>>

Statuten van de vereniging

>>>

Intern reglement van de vereniging

>>>

Offgrid Ecoparc Catalan  houdt altijd enkele plaatsen open voor vrijwilligers die een handje willen komen toesteken.  Meer info :  >>>

samen.Senioren seks
drapery-slider-01
26mrt2012.tineaanpalm.52kb
co.emerald-mint-milkshake
IMGA0523
000.decor.tuinsalon.natuurlijk
IMGA0842
samen.Homepage-nieuw-1-e1557383980653
samen.in_tuin_zitten
biancasa-promo-s-en-acties-sola
janneke en mieke en misho.27.7.16.kl
co.ijs

klik in het kader om te vergroten

samne.Yoga-tuin-2-640x399
DSC_0914
eten en drinken.wine-890370__180
Criques_Anniversary 056
samen.actieve-senioren-met-trekkingstokken_53876-82897
co.ijs1
Ideas-for-garden-pergola-designs
IMGA0719
samen.tuinonderhouden
Outdoor-pergola-ideas
samen.ximage
co.offee-croissant-breakfast-2560x1600
moestuin.hqdefault
trailer-770709_960_720
014.tine.pat.43kb20120930_171234
co.fig-3640553_960_720